Kultúrno-kreatívne centrum regiónu

V sobotu 8. septembra sa v priestoroch záhrady kaštieľa Malokarpatského osvetového strediska v Modre uskutočnila malá slávnosť. Slávnostne položil základný kameň rekonštrukcie – keramický reliéf kaštieľa. Autorom reliéfu je pezinský keramikár Ivan Raždík.

Rekonštrukcia kaštieľa a záhrady kaštieľa je financovaná z nenávratného finančného príspevku programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Rakúsko. Rekonštrukcia bude stáť vyše 1,8 milióna eur a potrvá dva roky. Z modranského kaštieľa sa tak po novom stane kultúrno-kreatívne centrum celého regiónu.

Slávnostný začiatok rekonštrukcie si nenechali ujsť okrem zástupcov bratislavskej župy, MOS Modra ani významní partneri projektu Museumsmanagement NÖ, Kulturvernetzung NÖ, obec Jedenspeigen a Malokarpatské múzeum v Pezinku.

Zrekonštruovaný kaštieľ bude slúžiť ako kultúrno-kreatívne centrum, a to nielen pre mesto Modra, ale aj pre celý Malokarpatský región a Bratislavský kraj. V zrekonštruovaných priestoroch tak vznikne digitalizačné centrum, priestory pre malé javiskové formy, otvorené ateliéry, školiace a kurzové miestnosti, zázemie pre Modranskú besedu, výstavná miestnosť, infobod,  vinotéka – salón/archív vín. Vytvorené zázemie bude miestom pre sebarealizáciu umelcov, žiakov, študentov, členov cechov, vinárov, vinohradníkov, ďalej pre rôzne kultúrne a vzdelávacie podujatia ako konferencie, semináre, workshopy, súťaže, ako aj pre návštevníkov z prihraničných regiónov. Plánované ukončenie rekonštrukcie kaštieľa a priľahlej záhrady je v októbri 2020.